Warmtepomp of Infraroodpanelen als hoofdverwarming?

Infrarood (IR) panelen zijn niet alleen voor u maar zeker ook voor het milieu een bij uitstek zeer verstandige keuze. Een goede isolatie is uiteraard altijd van belang maar zelfs wanneer een ruimte wat minder is geïsoleerd dan is deze verwarming met name de beste keuze. De warmteverliezen bij convectieverwarming, zoals b.v. een warmtepomp, zijn dan vele malen hoger.

Eenvoudige en goedkope Infrarood panelen zijn weer prima geschikt als bijverwarming maar verbruiken veel elektriciteit. Gebruik deze dan ook nooit als hoofdverwarming.

Infrarood panelen werken anders dan een warmtepomp dat de lucht in de hele ruimte verwarmt (convectieverwarming). Een warmtepomp geeft warme lucht af dat direct naar boven stijgt. Het duurt dan erg lang voordat een ruimte op temperatuur is, anderzijds bevindt zich dan erg veel ongebruikte warmte aan het plafond. Dat is natuurlijk niet erg zinvol voor uw comfort en zeker ook niet voor uw bankrekening.

Zit je ergens in de stralingswarmte dan ervaar je dat, met een infrarood hoofdverwarming, als zeer comfortabel door de hele ruimte. Bij convectieverwarming (warmtepomp) is de luchttemperatuur door de hele ruimte verschillend. Meet je aan het plafond dan zal het daar erg warm zijn, op de vloer (daar waar je zit) meet je een aanzienlijk lagere temperatuur. Dit is logisch natuurlijk omdat warmte opstijgt. Een goede infrarood hoofdverwarming verwarmt grote vlakken, net zoals het lentezonnetje. B.v. met een 1300w paneel (IR-hoofdverwarming) verwarm je probleemloos meer dan 20m2 op een en dezelfde gelijke temperatuur. Het is daarmee altijd door de hele ruimte behaaglijk ondanks een zeer lage buitentemperatuur. Een ander groot voordeel is dat de warmte door accumulatie lang blijft hangen en je dus minder hoeft bij- te verwarmen. Nog mooier wordt het wanneer je weet dat je de eerste warmte al binnen enkele minuten prettig ervaart. Bij een warmtepomp duurt dit ong. 30 minuten.

Met een professionele IR- hoofdverwarming van maar 2 stuks aan het plafond verwarmt u exact en moeiteloos al snel 40m2 vloeroppervlak op elke gewenste temperatuur en wanneer u wenst zelfs tot aan 45 graden!

Een zeker niet te onderschatten investering.

De investering van een warmtepomp bedraagt voor een gemiddelde woning al snel een pittige 20.000,00 euro. Daarnaast dient men ook een servicecontact van jaarlijks gemiddeld 200,00 euro aan te gaan.

De investering van een professionele Infrarood hoofdverwarming bedraagt ong. 5500,00 euro. Van deze verwarming kunt u ongeveer 25 jaar onderhoudsvrij genieten.

Tips voor infrarood panelen als ultieme hoofdverwarming.

  1. Infrarood panelen zijn een zeer energiezuinige keuze als hoofdverwarming voor elke bestaande ruimte. Vooral in ruimtes die langdurig worden verwarmd zal deze verwarming nog meer besparing opleveren. In ruimtes die je kort of weinig gebruikt (bijvoorbeeld de badkamer of een werkplek op zolder die je verder niet verwarmt) kun je kiezen voor een goedkope IR- bijverwarming of een meer energiebesparende IR- hoofdverwarming.
  2. In minder goed geïsoleerde huizen is een volledige verwarming met infrarood panelen een milieuvriendelijke keuze. Zeker als je gebruik maakt van duurzaam opgewekte stroom (zonnepanelen)
  3. Infrarood panelen verwarmen alle fysieke materialen in een ruimte. Deze materialen geven vervolgens de warmte af door de gehele ruimte en vullen deze ruimte exact op een en dezelfde temperatuur.  Des te langer men met een IR-hoofdverwarming verwarmt, des te lager het energieverbruik. Het heeft dus geen zin om ze aan te zetten (of aan te laten) als je een ruimte niet gebruikt. Gebruik vooral geen bewegingssensor, dit zal alleen zorgen voor een hoger verbruik. Dergelijke apparaten zijn leuk voor verlichting omdat licht direct inschakelt wanneer er beweging is, dit geldt natuurlijk nooit voor een verwarming.
  4. Pas op dat je geen elektrische kachel of radiator in de vorm van een convectieverwarming koopt in plaats van infrarood panelen. Zo’n kacheltje heeft een beperkte capaciteit en door het hoge wattage altijd aanzienlijk duurder in verbruik zijn. Een elektrische convectiekachel maakt net als een warmtepomp irritante zoemende geluiden die storend kunnen zijn. Dit is een punt dat zeker aandacht vraagt.
  5. Ga je op zoek naar infrarood panelen als hoofdverwarming gebruiken, kies dan voor warmte panelen met een korte opwarmtijd, bijvoorbeeld 3 minuten en met een groot bereik, bijvoorbeeld 25m2.
  6. Laat je vooral professioneel informeren en adviseren over warmtepompen en infraroodverwarming voordat er keuzes worden gemaakt. Komt de werkelijkheid niet overeen met hetgeen dat is beloofd spreek dan je leverancier hier op aan. Bij infraroodverwarming is het mogelijk om eerst één paneel aan te kopen en vervolgens uit te proberen, zodat je kunt ervaren of je de warmte van IR-panelen prettig vindt. Bij een warmtepomp is proberen helaas niet mogelijk.

Ga meteen naar:

Maxxinno is er van overtuigd dat haar elektronisch aangestuurde (en dus veel zuiniger in gebruik) infrarood verwarmingspanelen de toekomst hebben. Fossiele brandstoffen worden namelijk schaarser en zijn bij verbranding schadelijk voor het milieu. Duurzame energiebronnen als de zon, wind en water zullen er altijd zijn.

Wij adviseren u als klant graag over de talrijke duurzame mogelijkheden van een iHeatpanel. Dankzij de gegarandeerde energiebesparingen is er aanzienlijk minder emissie mogelijk van broeikasgassen.

Duurzaam ondernemen doen wij niet alleen, maar in samenwerking met gerenommeerde installatiebedrijven die voorzien in de behoefte aan betaalbare energie opwekkende materialen en milieuvriendelijke toepassingen. U kunt hierbij denken aan zonnepanelen om zelf energie op te wekken en emissieneutraal te verwarmen.

Laat u professioneel informeren over de toekomstgerichte verwarming- mogelijkheden in uw woning, instelling of bedrijf en neem contact op.